Menu Sluiten
Petra benes - Export

Petra Benes

Exportcoach, wereldreiziger en matchmaker – Het was al heel vroeg duidelijk dat Nederland voor mij te klein was en dat ik de wijde wereld in zou trekken. Al jong zag ik het belang van een goede kennis van andere talen en culturen wilde ik in het buitenland aan de slag kunnen. Desondanks liep ook ik tegen culturele problemen aan toen ik in 1994 in Zuid-Amerika ging werken. Mijn studie Talen & Culturen van Latijns-Amerika had me veel kennis gegeven van de talen, de geschiedenis en de sociale en economische situatie. Het had me echter in geen enkel opzicht voorbereid op de culturele clash die ik daar zou ervaren. 

Ik heb echt elke fout gemaakt die je maar kunt maken. Later ging ik daar als Nederlandse tour leader voor een Canadese organisatie aan de slag met groepen die soms wel uit twaalf nationaliteiten bestonden en waarmee ik in 47 dagen door zeven landen moest reizen. Een stoomcursus cultureel management van het allerhoogste niveau en tot op de dag van vandaag van onschatbare waarde. Veel van wat ik toen heb geleerd pas ik nu nog steeds toe. Zonder effectief cultureel management kun je succesvol internationaal zakendoen wel vergeten, zelfs al heb je een fantastisch product en dito strategie.

Nonprofit
In Ecuador heb ik kort een eigen import- en exportbedrijf gehad. Zomaar, omdat het kon. Begonnen en geëindigd als een kip zonder kop. Later heb ik voor verschillende bedrijven gewerkt in de export, zowel in de binnen- als de buitendienst. Ik reisde van Taiwan naar Costa Rica en van de VS naar Brazilië. Veel geleerd, hoe het moet en vooral ook hoe het niet moet. En hoe het niet moet, dat is verrassend vaak de manier waarop bedrijven het wel doen. Overal. Het kan echt ontzettend veel beter. In 2011 heb ik Top in Export opgericht. Ik hou ervan om heel actief te zijn, heb een brede interesse en kennis en ik ben sociaal geëngageerd. Met het toevoegen van een non-profit component voor het helpen van jonge (vrouwelijke) ondernemers in postconflict gebieden zie ik eindelijk al mijn interesses, kennis en ervaring gecombineerd.  

Andere activiteiten
Ik ben één van de acht SIB-coaches die samenwerkt met de provincie Drenthe in het kader van ikbendrentsondernemer.nl, ben international business coach in de Drentse exportcarrousel, geef sinds 2011 gastcolleges over internationaal zakendoen aan NHL Stenden en ben sinds 2012 lid van de Raad van Advies voor de opleiding International Business aan NHL Stenden.