Wie ben ik?

Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in andere landen. Terwijl   mijn leeftijdsgenootjes werden voorgelezen uit Jip en Janneke zat  ik met de Bosatlas op schoot, ik had al vroeg door dat Nederland  alleen te klein voor mij was. Reizen wilde ik, zoveel mogelijk. Op  mijn elfde maakte ik mijn eigen reisgids. Ik wilde aanvankelijk  stewardess worden maar ik zag na mijn eerste vlucht (op mijn  negentiende, naar Miami) al snel in dat dat toch niet voor mij was. Het internationale bleef echter wel trekken en na een tijd in Duitsland en Spanje te hebben gewerkt vertrok ik tijdens mijn studie Talen & Culturen van Latijns Amerika aan de universiteit Leiden voor een vakantie van 7 weken naar Ecuador en Peru. Ik kreeg een baan aangeboden op de Galápagos Eilanden en zei uiteraard meteen ja. Achteraf bekeken was die beslissing bepalend voor vrijwel alle gebeurtenissen en vervolgstappen daarna. De beste beslissing van mijn leven. Inmiddels heb ik twee bedrijven (Top in Export en Top Latin Export), ben ik partner bij Alliance experts, ik geef presentaties, gastcolleges en word regelmatig gevraagd om deel te nemen aan expert panels met betrekking tot export of internationale handel in het algemeen. Veel bezigheden, precies zoals ik het graag heb. In mijn vrije tijd lees ik graag, maak ik lange wandelingen en laat ik mijn dochter de wereld zien. Reizen is goed voor de ziel.

Levenservaring
Ik heb jarenlang in het toerisme gewerkt, niet alleen in Latijns-Amerika maar ook in Duitsland, Spanje en Egypte. Werken in het toerisme heeft me heel veel gebracht, ik kan snel schakelen, anticiperen en improviseren, problemen oplossen, met veel verschillende culturen omgaan (probeer maar eens de groepsdynamiek goed te houden met mensen uit twaalf verschillende landen, met vijf verschillende talen en tijdens een reis van 47 dagen met een scala aan bijzondere gebeurtenissen) en switch makkelijk van taal. Ik heb mijn dochter (inmiddels 15, made in Ecuador maar geboren in Nederland) alleen opgevoed met een werkweek van 40 uur en vele buitenlandse trips. Mijn dochter is fantastisch, we hebben een heel hechte band en ik heb geen enkel schuldgevoel over dat ik voorheen veel aan het werk was. Wat moest dat moest. Ik vertrouw op mijn eigen kompas en doorgaans pakt dat goed uit. Sommige professionele keuzes hebben niet opgeleverd wat ik ervan had verwacht maar daar heb ik wel veel van geleerd en die ervaringen neem ik mee in mijn werk als exportcoach. Ik heb een aantal jaren in de OR gezeten en ook daar veel van geleerd. Twee gezichten, het heel hard spelen, allemaal prima, maar mij krijg je er niet mee op de kast.

Export
Ik ben ooit als groentje begonnen (ik werd aangenomen op mijn talenkennis, internationale werkervaring en gevoel voor humor) en doordat ik zo gedreven was heb ik veel meer uit mijn werk gehaald dan ik van tevoren had kunnen bedenken. Ik heb op de binnendienst gewerkt, in de buitendienst, en heb ook veel aan marketing gedaan. Later heb ik Nima Marketing A en B gedaan omdat ik het gevoel had dat ik de theorie achter de praktijk miste. Dat bleek eigenlijk best mee te vallen, ik werk vooral op eigen inzicht en het liefst ook buiten het boekje en zonder hokjes en boxen, hoewel een bepaalde algemene basis natuurlijk wel van belang is. Ik heb in de export veel gereisd, van Chili tot Roemenië en van de VS tot Taiwan.

Ik heb destijds zelf de beslissing genomen om een andere richting op te gaan, het was voor mij tijd om mijn vleugels zelfstandig uit te slaan. Sowieso niet eenvoudig en al helemaal niet als alleenstaande moeder en bovendien in crisistijd maar ik ben altijd uitgegaan van eigen kracht en heb daar juist veel motivatie uitgeput. Ik heb veel geleerd, niet alleen de laatste jaren als adviseur maar in mijn hele leven, met vallen en vooral weer opstaan. Hoe je het meeste uit het team haalt en hoe vooral niet, hoe je je buitenlandse gasten behandelt en hoe niet, hoe management en uitvoerend team ontzettend veel uit elkaar kunnen liggen en hoe dat te veranderen, hoe distributeurs te motiveren, de onderliggende problemen boven water te krijgen etc etc.

Wat heb jij daaraan?
Successen uit het verleden zijn geen enkele garantie voor de toekomst en laat daar je beslissing om wel of niet met mij te werken niet vanaf hangen. Weet dat wanneer je met mij werkt je met iemand te maken krijgt die altijd open en eerlijk is, discreet en met humor, maar ook met iemand die er geen doekjes omheen windt. Ik zeg waar het op staat, aan een ja-knikker heb je niks. Kun je daar niet tegen, dan kun je beter op zoek naar iemand anders. Zie je dat wel zitten, zo’n spreekwoordelijke schop onder je achterste, neem dan vooral contact met me op en dan zorgen we er samen voor dat je Top in Export wordt.