Menu Sluiten

Tien (export)lessen uit Ajax’ avontuur in de Champions League

Net als heel veel andere mensen op deze wereldbol heb ik de afgelopen maanden genoten van Ajax in de Champions League. Prachtig voetbal, plezier in het spel en met elkaar en geen ontzag voor de groten der aarde. Helaas kwam aan dat mooie avontuur gisteravond in zo ongeveer de laatste minuut van de extra tijd een einde. Ik heb daar wel een paar tranen om gelaten en stond vanochtend op met een kater. En ik had niets eens gedronken. Wil je als ondernemer ook meedoen met de Champions League, oftewel succesvol en opvallend over de grens ondernemen, dan valt er uit de aanpak van Ajax wel een en ander te leren:

  1. Begin je avontuur over de grens met een goed uitgewerkt aanvalsplan. Analyseer je tegenstander maar ga uit van eigen kracht.
  2. Zorg dat te allen tijde binnen jouw organisatie de neuzen dezelfde kant op staan en dat iedereen is doordrongen van het einddoel. Je moet het samen doen, niet alleen de verkoopafdeling maar het hele bedrijf. Bij Ajax waren het niet alleen de spelers die ervoor gingen maar de hele club.
  3. Vier je successen. Dat hoeft niet telkens met een enorm feest maar er mag best even stil worden gestaan bij elke behaalde mijlpaal. Een finaleplaats in de UEFA League kan een paar jaar later leiden tot een prachtige reeks in de Champions League. Elke overwinning is essentieel wil je verder komen en zo is dat ook in export. De eerste verkoop over de grens is een belangrijk moment en mogelijk het begin van een avontuur waarvan van tevoren niet is in te schatten waartoe dat allemaal gaat leiden. Vier dat!
  4. Kleine investeringen, kleine resultaten. Investeer in de mensen die het moeten doen. Heb je personeel dat je graag wilt houden, waardeer ze dan ook op die manier. Ajax heeft het salarisplafond losgelaten en een andere categorie spelers aangetrokken. Spelers die ze al hadden en die erg waardevol zijn gebleken een beter aanbod gedaan. Met bijbehorend resultaat. Verschuil je niet achter de CAO, ‘dat kan niet richting de rest van het personeel’ of ‘dat is niet ons beleid’. Niet raar opkijken wanneer je beste spelers weggaan. Investeer ook in een goed marktonderzoek, het vinden van de juiste internationale partners en in je marketing. Wil je wel exporteren maar mag het allemaal niets kosten, dan word je misschien wel weer kampioen van Nederland maar internationaal doe je echt niet mee.
  5. Blijf scherp. Neem tussentijds de balans op. Zijn de resultaten conform verwachting of zelfs beter, reken je dan niet rijk. De concurrent slaapt niet. Jouw activiteiten zijn ongetwijfeld opgevallen en de concurrent laat zich heus niet zomaar aan de kant zetten. Die komt zelf met een aanvalsplan. Reageer daar tijdig en alert op. Pas desnoods je strategie aan maar blijf wel dicht bij je eigen speelwijze. Je wilt niet struikelen in het zicht van de finish zoals Ajax gisteravond.

Ajax Tottenham vlag6. Ga uit van eigen kracht. Pas jouw manier van spelen, datgene waar je goed in bent, niet aan de tegenstander aan. Versla ze met je eigen wapens. Ga je het spel van jouw buitenlandse concurrent spelen, dan verlies je. Want zij beheersen dat spel als geen ander en zijn daar in eigen land kampioen in.
7. Onderschat je tegenstander niet. Real Madrid deed dat wel, vertoonde een misplaatste arrogantie die genadeloos door Ajax werd afgestraft. Ook de kleintjes kunnen flink uithalen met soms desastreuze gevolgen.
  8. Heb respect maar geen ontzag. Ook de groten der aarde maken fouten en daar kun je gebruik van maken. Heeft jouw concurrent meer financiële middelen? Dan moet je het spel slimmer spelen. Geld alleen is geen garantie voor succes. Kijk maar naar de Spaanse clubs.
  9. Waardeer de teamprestatie. Heb je een mooi succes behaald in Italië? Waardeer niet alleen de exportmanager die heeft gescoord maar ook de binnendienst en de rest van het bedrijf. De spits krijgt de meeste aandacht maar krijgt ie de bal niet op de juiste manier aangespeeld dan kan hij niet scoren. Werkt de verdediging niet naar behoren dan kan hij nog zo vaak scoren, het zal niet voldoende zijn. Het is teamwork.
 10. Evalueer en leer. In het voetbal wordt nog weleens de schuld gegeven aan de scheidsrechter of de VAR maar Ten Hag heb ik daar niet over gehoord. Nooit. Kijk altijd naar waar je zelf kunt verbeteren. Lukt het toch niet? Dat is niet de schuld van de markt. Ook niet van de Engelsen of van de consument. Ergens heb je zelf steken laten vallen. Leer daarvan, lik je wonden en ga weer verder. Er staat alweer een volgende wedstrijd voor de deur.

Of Ajax het laatste punt a.s. zondag ook in de praktijk gaat brengen dat is nog even afwachten (ik hoop het wel). Wat er uiteindelijk van dit team van Ajax overblijft weten we ook nog niet. In het bedrijfsleven is dat niet anders. Soms gaan je medewerkers weg omdat ze toe zijn aan een andere, grotere uitdaging. Een hoger niveau wellicht. Een ander land. Geef ze iets moois om op terug te kijken en gun jouw medewerker een paar geweldige laatste maanden. Zelf zul je heus goed nieuw personeel vinden. Een goede scouting is essentieel maar doe je het goed in de Champions League dan is de kans dat je die (potentiële) topper binnen haalt wel een stuk groter. Betere marketing kan niet.

Speelt jouw bedrijf volgend jaar ook in de Champions League?