SIB is de afkorting voor Starters International Business. SIB is een subsidietraject gefaciliteerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en bedoeld voor bedrijven die een (eerste) stap willen maken naar buitenlandse markten.

De SIB bestaat uit een coachingstraject dat wordt uitgevoerd door een door RvO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) daarvoor geautoriseerde extern adviseur.

Om voor zo’n coachingstraject in aanmerking te komen moet je een mkb-bedrijf zijn, bedroeg de export in het afgelopen jaar niet meer dan 25% van de totale omzet, of, als dat wel zo is, mag je bedrijf niet langer dan drie jaar zijn ingeschreven bij de KvK. Daarnaast heeft je bedrijf in het huidige en in de twee voorgaande belastingjaren niet meer dan € 200.000 aan de-minimis subsidie ontvangen.

Coachingssessies
Het SIB-traject bestaat uit 3 tot 5 coachingssessies met mij (geautoriseerd adviseur). Tijdens deze sessies komen o.a. zaken aan bod als
* Waar is jouw onderneming goed in? Wat wil je bereiken? Welke landen bieden kansen?
* Hoe aantrekkelijk zijn de gekozen landen? Welke informatie heb je nodig om dit te bepalen? Wat heb je nodig om jouw kansen in deze landen te verzilveren? Welke concrete stappen moet je daarvoor zetten? Wat gaat dat kosten?

We onderzoeken en bespreken de mogelijkheden en aan het eind van het traject maken we gezamenlijk een stappenplan, zodat helder is welke stappen jouw bedrijf moet zetten om succesvol te kunnen zijn in het beoogde land.

Let op: binnen het SIB-traject doe ik nadrukkelijk geen acquisitie in de beoogde exportmarkt en verleen ik ook geen fiscaal of juridisch advies. Voor die laatste twee zijn kennisvouchers beschikbaar.

VOL = VOL!
Sinds april 2014 voer ik deze SIB-trajecten uit en heb ik al rond de 50 bedrijven geholpen bij het zetten van hun eerste (of vervolg)stappen in het buitenland. Per jaar heb ik ruimte voor 15 SIB-trajecten en ik ben streng geworden in het selecteren van de bedrijven waaraan ik mijn tijd wil besteden. Van jou/jullie verwacht ik de juiste motivatie en volledige inzet om van het traject een succes te maken. Dus volledige openheid van zaken, het maken van opdrachten/huiswerk wanneer ik daarom vraag en de afspraken worden gerespecteerd. ‘We hadden geen tijd voor de opdracht’ betekent dat je geen tijd hebt/wilt/kunt maken voor export en dan kun je er net zo goed niet aan beginnen. Klinkt hard? Dat is export ook.

Ik voer deze trajecten uit voor een andere organisatie, Alliance experts, waar ik ook partner ben.  Dat doe ik vanwege het internationale netwerk (Alliance is aanwezig in 20 landen, en indirect actief in minstens het dubbele) en we houden elkaar scherp middels interne trainingen. Ook als adviseur/coach zijn we nooit uitgeleerd.

SIB aanvragen
De aanvragen voor een SIB kunnen gewoon rechtstreeks via mij lopen, vul daarvoor onderstaand contactformulier in en ik neem contact met je op.


Ambition is the first step to success. The second step is action.


Ik wil ook een SIB-traject!